BN Komentar26.10.2017.

BN indeks je u rastu, a uzrok nije turistička aktivnost tijekom sezone. Dio rasta je bio uzrokovan aktivnošću u svezi državnih subvencija, ali i povećanom potražnjom za određenim vrstama nekretnina u Hrvatskoj. Sam porast indeksa ukazuje na povećanu tržišnu aktivnost. Treba upozoriti da se indeks iskazuje na temelju realiziranih kupoprodaja, a one se događaju samo na određenim lokacijama u RH. Veliki dio Hrvatske još uvijek nije tržišno aktivan i nekretnine teško pronalaze kupca.
U narednom periodu se očekuje manji rast, kao što će se rast indeksa iskazati i na godišnjoj razini. To ne znači da će svaki mjesec biti u plusu, kao niti to da će se sve nekretnine prodati.
Upozorenje investitorima da je hrvatsko tržište malo i da ima ograničenu apsorpciju na godišnjoj razini. Posebno se to odnosi na stambene nekretnine.

BN Index

BN indeks je jedinstveni indeks koji prati kretanja cijena stambenih nekretnina na području Republike Hrvatske. BN indeks se temelji na podacima postignutih cijena tipičnih nekretnina na tipičnim lokacijama iz baze Burze nekretnina. BN indeks se objavljuje jednom mjesečno.

BN indexs graf 201709

BN indeks 09/2017

176,9

Promjena u odnosu na prošli mjesec

0.85%

Promjena u odnosu na godinu dana

1,72%

Tražene i postignute cijene

Graf pokazuje kretanje traženih i postignutih cijena, od 1997.-2015.g., u HR za stanogradnju

Tražene i postignute cijene legenda
 

Prosječno postignute cijene

Graf prikazuje odnos između realiziranih cijena stambenih nekretnina za Grad Zagreb, Jadran i cijelu Hrvatsku, a na temelju podataka iz baze Burze nekretnina.

Prosječno postignute cijene legenda

Barometar cijena

Barometar cijena pokazuje kretanje cijena stambenih nekretnina na tjednoj bazi, temeljeno na podacima iz baze Burze nekretnina.

Prosječna cijena (EUR/m2)
Hrvatska Zagreb Obala Ostalo
0 0 0 0